МЕХРАН КЕШЕ ДАВА ЗА ПРИМЕР РЕЧИТЕ НА МАХМУД АХМАДИНЕДЖАД

Go down

МЕХРАН КЕШЕ ДАВА ЗА ПРИМЕР РЕЧИТЕ НА МАХМУД АХМАДИНЕДЖАД

Писане  ALCYONE on Нед Яну 20, 2013 7:09 amПълен текст на речта на Махмуд Ахмадинеджад пред постоянната комисия на 64 сесия на Генералната Асамблея на ООН, държана на 23 септември 2009г


В името на състрадателния, милосърден Бог. Слава на Аллах, Господа на Вселената, да бъде мир и благословение върху нашият Учител и пророк Мохамед, чистото му семейство и неговите благородни другари. О, Боже, нека да се ускори пристигането на имам Ал-Махди, нека той да бъде дарен с добро здраве и победа, както и неговите последователи и тези, които свидетелстват за правотата си.

Г-н Президент, Ваши превъзходителства, Дами и господа,

Благодаря на Всемогъщия Бог за това, че имам възможността още веднъж да се предоставя тук, на тази важна международна среща.Искам да поздравя вас, г-н председател, след като поехте президентския пост на 64-ата сесия на Общото събрание на ООН и да пожелая на всички ви успех. Също искам да изкажа благодарност към негово превъзходителство г-н Мигел Д'Еското Брокман, председател на 63-та сесия на Общото събрание, за отличната му стопанисване на работата на Общото събрание по време на неговия мандат.

През последните четири години аз съм разговарял с вас по отношение на основните предизвикателства, пред които е изправен нашият свят. Разговарял съм за корените и основните причини за тези предизвикателства и необходимостта от страна на световните сили да преразгледат своята перспектива и да упражнят нови механизми за справяне с належащи международни проблеми. Говорил съм за съществуването на два противоположни възгледа, които преобладават в нашия свят. Единият от тях се базира на преобладаващи лични материалистични интереси, задоволявани чрез умишлено разпространение на неравенство и потисничество, бедност и лишения, агресия, окупация и измама. Този възглед има тенденция да постави на целия свят под свой контрол и да наложи волята си на други народи. Тази перспектива няма да донесе нищо друго, освен чувство на неудовлетвореност, разочарование и мрачно бъдеще за цялото човечество.

Другата перспектива е, ако хората, заедно с членовете на своите семейства и вяра в единството на Всемогъщия Бог, следват учението на Неговите пратеници, уважават човешкото достойнство и се стремят да изградят един сигурен свят за всички членове на човешката общност, в която всеки може еднакво да се радва на благословен траен мир и духовност. Този вариант е перспектива, която зачита всички човешки същества, народи и цени техните култури напук на всички форми на дискриминация в света. Тази перспектива определя една постоянна борба категорично равенство на всички пред закона на основата на справедливостта и братството. Този вариант е солидна основа, за да бъде гарантирана равна възможност за развитие на всички човешки същества, както и на техните стремежи, така че да могат да се отличат в областта на знанието и науката,

Отново поставям ударение върху необходимостта да се направят фундаментални промени в сегашните нагласи към света и човека, за да бъдем в състояние да създадем един светъл утрешен ден.Приятели и колеги, днес искам да споделя с вас няколко точки, отнасящи се за промените, които трябва да се проведат.

Първо
Ясно е, че продължаването на сегашните обстоятелства в света е невъзможно. Настоящите несправедливи и неблагоприятни условия противоречат на самата същност на човешкия род и се движат в посока, която противоречи на истината и целите, стоящи зад сътворението на света. Вече не е възможно да се инжектират хиляди милиарди долари като нереално богатство на световната икономика просто чрез отпечатване на безполезни активи на хартия. Няма как да бъде прехвърляна вече инфлацията, социалните и икономическите проблеми на едни хора върху други, чрез създаване на тежки бюджетни дефицити. Двигателят на необуздания капитализъм, заедно със своята нелоялна система на мислене, е достигнал края на своя път и вече не е в състояние да се движи напред. Ерата на капиталистическото мислене и налагането на нечии лични идеи върху международната общност са предназначени с цел, преобладаващото им влияние в света в името на глобализацията, да създава нови империи. Вече не е възможно да бъдат унищожавани отделни нации и да се налагат двойни стандарти в политиката на световната общност.

Подходи, в които да доминират реализацията на интересите на определени сили, чиито единствените критерии са да бъде задушавана на демокрацията, подходи, при които се използват най-грозните методи на сплашване и измама, подходи, скрити под маската на свобода като демократична практика и чрез които понякога диктаторите са обрисувани като демократи при пълна липса легитимност - такива подходи трябва да бъдат изцяло отхвърлени.Време е да се сложи край на тези, които определят демокрацията, свободата и набора от стандарти, като в същото време самите те са първите, които нарушават тези основни принципи. Те вече не могат да бъдат съдии и едновременно изпълнители, както и да оспорват правото на съществуване на истински демократично установените правителства.Пробуждането на народите и разширяването на свободата в световен мащаб вече няма да им позволи да продължат своето лицемерие и порочните си нагласи. Поради всички тези причини в повечето държави, включително и в необвързаните държави — членки се чакат реални и дълбоки промени. Те приветстваха и ще продължават да приемат промените.

Как може някои да си представят, прибягвайки до сила, принуда и нечовешки политики в Палестина, че ще продължат да принуждават цялото население на тази страна да бъде вън от родината си в продължение на повече от 60 години. За това време този народ е атакуван с всички видове оръжия, дори забранени оръжия. Тези някои искат да ги откажат от законното им право на самозащита и в същото време, за голямо огорчение на международната общност, наричат окупаторите - миротворци, а жертвите наричат терористи.Как може престъпленията на окупаторите срещу беззащитни жени и деца, унищожаването на техните домове, ферми, болници и училища, да се подкрепят безусловно от някои правителства, а в същото време, подтикнатите мъже и жени да бъдат обект на геноцид и най-тежка икономическа блокада, отхвърляща правото им на съществуване и основни нужди - храна, вода и медицинска помощ.

Те дори не могат да възстановят домовете си, които са бяха унищожени по време на варварските нападения на ционисткия режим в продължение на 22 дни, а зимата наближава. В същото време агресорите и техните поддръжници измамно продължиха своята реторика в защита на правата на човека с цел да бъдат още повече притиснати останалите.Това вече не е приемливо. За да постигне своите расистки амбиции една малка част иска да доминира в политиката, икономиката и културата на основните части на света, искаща да постигне това със своите сложни мрежи, да създаде нова форма на робство и да навреди на репутацията на другите народи, дори на европейските народи и на САЩ.Не е приемливо, че някои, които се намират на няколко хиляди километри от Близкия изток, да изпращат своите войски за военна намеса, за военни конфликти, кръвопролития, агресия, терор и заплахи в целия регион, докато в същото време обвиняват протестите на народите в същия този регион. Тези някои, които декларират, че са загрижени за съдбата и националната сигурност на народите, нарушават мира и се намесват във вътрешните им работи. Вижте какво е положението в Ирак и Афганистан.

Той вече не е възможно да се отгледа страна под военна окупация в името на борбата срещу тероризма и трафика на наркотици, докато производството на незаконни наркотици се е увеличил, тероризма е увеличила размерите си и затегна своите дръжки, хиляди невинни хора са убити, ранени или домовете си, инфраструктури са били унищожени и сигурността в региона е сериозно застрашено; и тези, които са създали сегашната катастрофална ситуация продължават да обвиняват другите. Как може да се говори за приятелство и солидарност с другите народи, да разширите вашите военни бази в различни части на света, включително в Латинска Америка. Тази ситуация не може да продължи. Това е още по-невъзможно да преминете експанзионистична и нечовешки политики въз основа на милитаристична логика. Логиката на принуда и заплаха ще доведе до тежки последствия, изостря настоящите глобални проблеми.

Вече не е възможно една страна да бъде под военна окупация в името на борбата срещу тероризма и трафика на наркотици, докато в същото време производството на незаконни наркотици се е увеличило, тероризма се е увеличил, хиляди невинни хора са убити и ранени, а домовете им и инфраструктурите унищожени, а сигурността в региона е сериозно застрашена. Тези, които са създали сегашната катастрофална ситуация, продължават да обвиняват другите. Как може да се говори за приятелство и солидарност с другите народи, когато в съшия момент се разширяват вашите военни бази в различни части на света, включително в Латинска Америка. Тази ситуация не може да продължи. Сега е още по-невъзможно да преминете към експанзии и нечовешки политики въз основа на милитаристична логика. Логиката на принуда и заплаха ще доведе до тежки последствия, които ще изострят настоящите глобални проблеми.

Не е приемливо, че военният бюджет на някои правителства надхвърля многократно повече бюджета на големи държави по света. Тези правителства изнасят всяка година оръжие за милиарди долари, има огромни запаси от химически и биологически оръжия, установили са военни бази или имат военно присъствие в други страни, докато в същото време обвиняват другите в милитаризъм. Те мобилизират всички свои ресурси в света, за да попречат на научния и технологичния напредък на други народи под претекста на борбата срещу разпространението на оръжия. Не е приемливо, че решенията на ООН и Съвета за сигурност, имащи за цел дават равнопоставеност между всички народи и правителства и да бъдат взимани чрез прилагане на най-демократичните методи, тези решения да бъдат доминирани от няколко правителства и да служат на техните интереси. В един свят, където културите, идеите, мислите и общественото мнение трябва да бъдат определящите фактори, продължаването на сегашната ситуация е невъзможно, а основните промени изглеждат са неизбежни.

Второ:
Всяка промяна трябва да бъде структурна и фундаментална, както на теория, така и практика и да включва всички сфери на нашия живот. Остарелите механизми, които сами по себе си са инструмент и първопричина за настоящите проблеми в човешките общества, никога не могат да бъдат използвани, за да доведат до промени и постигането на нашите желания в света. Либерализмът и капитализма, които отдалечават човешките същества от небесните и моралните ценности, никога няма да донесат щастие за човечеството, защото те са основният източник на всички нещастия войни, бедност и лишения.Всички сме виждали как именно различията в икономическите структури, контролирани от определени политически интереси, са били използвани за грабеж на националното богатство на страните в полза на групата на корумпирани бизнес гиганти. Обаче, настоящите структури са в състояние да променят сегашната ситуация.Политическите и икономически структури, създадени след Втората световна война, които са базирани върху намеренията да доминиране в света не могат да гарантират правосъдие и трайна сигурност.

Управляващите, в чиито сърца не бие духа на любов към човечеството и които са изгубили духа на справедливостта в собствените си умове, никога не могат да дават обещания за мир и приятелство към човечеството. С Божията благодат, марксизмът си е отишъл. Това вече е история. Капитализма — тази система на експанзия, със сигурност ще има същата съдба. Защото на базата на божествените традиции, посочени като принципи в Свещения Коран, грешните ще изчезнат така, както изчезват мехурчетата на повърхността на водата. Ще остане само това, което може да бъде от полза постоянно и винаги в интересите на човешките общества.Ние всички трябва да останем бдителни, за да се предотвратим упражняването на колониализъм, преследването на дискриминационни и нечовешки цели, скрити под маските на лозунгите за промяна и нови обществени форми. Светът трябва да претърпи основни промени и всички трябва да се ангажират заедно, за да се случат промените в правилната посока. Със своите усилия никой или нито едно правителство не би трябвало да се счита за изключение през времето на тези промени. Не трябва по-добрите в нещо да се опитват да наложат своята воля над другите, провъзгласявайки личната си водеща позиция в света.

Трето:
Всички проблеми, които съществуват в нашия свят днес са причинени от факта, че управниците са се дистанцирали от човешки ценности, морал и ученията на божествените пратеници. За съжаление, в настоящите международни отношения, егоизма и ненаситната алчност са застанали на мястото, на което трябва да се намират такива хуманитарни понятия като любов, саможертва, достойнство и справедливост. Вярата в Единия Бог е заменен с егоизма.

Някои са заели мястото на Бога и настояват да наложат своите ценности и желания над другите. Лъжи са заели мястото на честността, лицемерието е заменило естествената цялост, а егоизма е заел мястото на жертвата. Измамата в действие, сега се нарича далновидност, а държавните грабежи на богатството на други народи сега наричат усилията за развитие. Окупацията е превърната в подарък, служещ за насърчаване на свободата и демокрацията, а беззащитните народи са подложени на репресии в името на защитата на човешките права.

Приятели и колеги,
Уреждане на глобалните проблеми, уреждането на правосъдието и поддържането на мира, ще се реализират с колективната решителност и сътрудничество на всички народи и държави. Ерата на хегемония или господство на няколко правителства над останалия свят е приключила.

Днес, ние трябва да поемем заедно колективен ангажимент срещу настоящите предизвикателства, ние трябва да се променим сериозно и помагаме на другите чрез колективна работа, за да се върнем към основните морални и човешки ценности. Бог е изпратил своите пратеници, за да покажат светлината на истината на човешкия род. Те дойдоха, за да покажат на хората знанието, както и индивидуалните и социалните им задължения. Благочестието представлява вяра към Аллах, решение за правилно човешко поведение на този или на другия свят, вяра на върховенството на правосъдието и в двата свята, търсене на човешко щастие, както и сигурност в това щастие, доброто и сигурността на другите, зачитане човешкия род. Пратениците на Бога от Адам до Ной, от Ной до Авраам, Мойсей, Исус Христос и последния- пророка Мохамед, посочваха като върха на ученията именно полагане на усилия за разширяване на любовта и състраданието като отговор срещу враждебността. Всеки от тях дойде, за да направи нещо за премахване на войната и невежество, за изкореняване на бедността и дискриминацията и да бъде постигната основната цел - разпространение на щастие в целия свят. Те са най-добрите подаръци, които Всемогъщият Бог е дал на човешките същества.Ако вярата в Имам Entezar, който аз чакам търпеливо да се върне, се превърне в обща и ние си стиснем един между друг ръцете, тогава ще постигнем благоденствие за всички, тогава ще има по-реални възможности и увеличаване на надеждите за реформи.

Четвърто:
По мое мнение, ние имаме няколко важни точки пред нас като дневен ред. Моля Генералния секретар на Общото събрание на ООН да поеме водещата роля, за да бъдат предприети необходимите мерки по изпълнението на нашите предложения, основно за:

1. Преструктурирането на Организацията на обединените нации така, че тя да се превърне в един световен, ефективен орган и напълно демократична организация, способна да играе безпристрастно, справедливо и ефективно ролята си в международните отношения. Реформиране на структурата на Съвета за сигурност, по-специално - премахване на дискриминационната привилегия за правото на вето. Възстановяване на неотменимите права на палестинския народ чрез организиране на референдум и свободни избори в Палестина, за да се подготви благоприятна почва за всички палестински групи от населението, включително мюсюлмани, християни и евреи, така че да живеят заедно в мир и хармония. Да се сложи край на всички видове намеса във вътрешните дела на Ирак, Афганистан, Близкия Изток, във всички страни на Африка, Латинска Америка, Азия и Европа. Нашия велик пророк е казал: ”Властта може да оцелее чрез богохулство, но никога чрез потисничество”. Продължават репресиите срещу палестинците и нарушаване на техните права. Нова група палестинци, които са живели в ал-Qod ал-Шариф отново бяха прогонени от домовете си, след като бяха разрушени от окупаторите. Атентатите в Афганистан и Пакистан все още не са престанали. Затвора в Гуантанамо все още е съществува, а има все още и други тайни затвори в Европа. В сегашната ситуация продължават да са на лице военните действия и насилието. Притискането и военната агресия трябва да бъдат спрени. За съжаление, официалните доклади относно зверствата на ционисткия режим в Газа не са били публикувани напълно. Генералният секретар и Организацията на обединените нации имат ключови отговорности в това отношение. Международната общност с нетърпение очаква наказанието на агресорите и убийците на беззащитни хора в Газа.

2. Реформиране на настоящите икономически структури и създаването на нов международен икономически ред, основан на човешките и морални ценности и задълженията. Необходим е нов курс, който ще помогне за насърчаване на справедливостта и напредъка в световен мащаб, от разцвета на потенциала и талантите на всички народи, като по този начин ще се постигне благосъстоянието за всички, както за сегашните, така и за бъдещите поколения.

3. Реформиране на международните политически отношения, базирани в насърчаването на траен мир и приятелство, ликвидиране на надпреварата във въоръжаването и премахване на всички ядрени, химически и биологични оръжия;

4. Реформиране на културните структури, зачитането на различните обичаи и традиции на всички народи, насърчаване на моралните ценности и духовност, които са насочени към институцията на семейството, защото именно то е гръбнакът на всички човешки общества.

5.Усилия в световен мащаб за опазване на околната среда и за пълно спазване на международните споразумения и договорености, така че да бъде предотвратено унищожението на не възобновяеми природни ресурси.

Пето:
Нашата нация е успешно премина през славни и напълно демократични избори, отваряйки нова глава през март, чрез увеличените национални и международни взаимодействия и връзки. Нашия народ ми възложи тази тежка отговорност още веднъж с голямо мнозинство.И сега, искам да декларирам, че нашата велика нация, която е направила голям принос към световната цивилизация, Ислямска република Иран, имаща едно от най-демократичните и прогресивни правителства в света, е готова да мобилизира всичките си културни, политически и икономически възможности, за да се ангажира в един конструктивен процес, който да е насочен към решаване на международните проблеми и предизвикателства. Страната ни е основна жертва на тероризма и мишена на всякаква военна агресия през първото десетилетие след революцията.

През последните тридесет години ние сме били обект на враждебно отношение от страна на тези, които подкрепиха военната агресия на Саддам и използването на химически оръжия срещу нас.А след това те предприеха военни действия в Ирак, за да се отърват от него. Днес, нашата нация се стреми да създаде свят, в който справедливостта и състраданието са с предимство. Ние обявяваме нашия ангажимент да участваме в процеса на изграждане на траен мир и сигурност в световен мащаб за всички народи- процес, базиран на правосъдие, духовност и човешко достойнство, насочен в силна защита на нашите легитимни и законни права.За да бъдат ефективни резултатите от тези цели, нашата нация е готова силно да стисне всички ръце, които честно са протегнати към нас. Никой народ не може да бъде възпрепятстван да бъде свободен, не може да бъде спирана необходимостта му за промяна и реформа в неговото пътуване към съвършенството. Ние приветстваме реалните и хуманните промени и с готовност се включваме активно в основните глобални реформи.

Ето защо, ние подчертаваме, че:
Единственият път, за да се осъществи всичко това безопасно, е да се върнете към монотеизъм- вярата в Единството на Бога и Неговата справедливост. Това е най-голямата надежда и възможност за всички възрасти и поколения. Без вярата в Бога, без ангажираност към каузата на правосъдието, борбата срещу несправедливостта и дискриминацията, глобална архитектурна промяна на света не може да се направи.

Човекът е в центъра на Вселената. Уникалната функция на хората е тяхната човечност. Това е същата функция, която търси справедливост, благочестие, любов, знания, информираност и всички други високи стойности. Тези човешки ценности трябва да бъдат подкрепени и всеки трябва да даде възможност на останалите хора да ги придобиват. Пренебрегването на който и да е от тези елементи, е равносилно на пренебрегване на някоя съставна част от човечеството. Това са общи неща, свързващи всички човешки общности и представляват основата на мира, сигурността и приятелството.

Божествените религии обръщат внимание на всички аспекти на човешкия живот, включително и смирение към Бога, морал, справедливост и борбата с потисничеството. Те полагат усилия, за да се установи справедливо и добро управление. Пророкът Авраам показа справедливостта на Бога срещу Нимрод, пророкът Моисей стори същото срещу фараоните. Исус Христос и Пророка Мохамед, мир да бъде над тях, те също застанаха срещу потисниците на собственото си време. Те всички са били застрашени до смърт и са били прогонени от родните си места. Без съпротива и възражения, несправедливостите няма да бъдат премахнати от лицето на земята.

Шесто:
Скъпи приятели и колеги:
Светът е в постоянна промяна и еволюция. Обещаната съдба за човечеството се състои в създаването на хуманен и чист живот. Ще дойде време, когато справедливостта ще възтържествува в целия свят и всяко едно човешко същество ще се наслади на уважение и достойнство. Това ще е времето, когато ще се отвори пътя на човечеството към нравствено и духовно съвършенство и към пътуването му към Бога. Ще бъдат разбрани всичките различни имена, с които хората наричат Бога. Човечеството трябва да разбере, че имената на Бог са: "Знания и Мъдрост", "Състрадание и Доброта", "Правосъдие и Справедливост", "Сила и Изкуство" и "Доброта и Прошка".

Всички тези имена ще се сбъднат под върховенството на перфектния човек, последния Божествен Източник на земята, имам Хазрат Махди, мир на праха му, потомък на пророка на Исляма, който ще се появи отново. Исус Христос, мир бъде върху него, и други благородни мъже ще го придружават в изпълнение на тази голяма и универсална мисия. И това е вярата в Имам Entezar, който очаквам търпеливо да се върне. Очакваме с върховно търпение и доброта най-доброто възможно управление такова, каквото е това универсално човешко понятие, така че то да бъде източник на надежда на народите за доброто на света.Тези божествени имена ще се видят и реализират с помощта на праведните хора и истински вярващите ще материализират дългогодишните желанията на човека за свобода, съвършенство, зрялост, сигурност и спокойствие, мир и красота. Те ще се проявят, за да се сложат край на войната и на агресията и да представят всички знания, духовност и приятелство за целия свят.

Да, наистина, светлото бъдеще за човечеството ще дойде.

Скъпи приятели,
В очакване на идващото брилянтно време, нашия колективен ангажимент е да направим необходимото, за да се поправят основите и да се подготвят условията за изграждането на едно светло бъдеще. Нека да живеете в любов и духовност. Нека дълго да живеете в мир и сигурност, да имате дълъг живот в справедливост и свобода. Божия мир и благословение да бъде върху всички вас.

В. Аарец -News.com

Превод: Миоджералвомбо


източник

ALCYONE
Moderador
Moderador

Mensajes : 226
Fecha de inscripción : 07.10.2012
Localización : Palma de Mallorca

http://blogzaserioznihora.blogspot.com.es/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите