20 Mart - 3rd Workshop from SSI

Go down

20 Mart - 3rd Workshop from SSI

Писане  Ludmil on Нед Мар 16, 2014 1:42 pm

3rd English Workshop from the Knowledge Seekers of Spaceship Institute - 20 Mart

Ludmil
Moderador
Moderador

Mensajes : 185
Fecha de inscripción : 09.12.2012
Edad : 60
Localización : Bulgaria

http://www.hhostop.com, www.denthelp.ccom

Върнете се в началото Go down

Re: 20 Mart - 3rd Workshop from SSI

Писане  Ludmil on Пет Мар 21, 2014 2:26 pm

Tehnologiq za proizvodstvo na GANS - poredica ot 4 filmcheta. Cqlata 3 lekciq shte bade pyblikyvana do den-dva.

https://www.youtube.com/watch?v=bockRM5gn5k&list=UUTbydvKJZ4Gg9HGxL-v3DIQ

Ludmil
Moderador
Moderador

Mensajes : 185
Fecha de inscripción : 09.12.2012
Edad : 60
Localización : Bulgaria

http://www.hhostop.com, www.denthelp.ccom

Върнете се в началото Go down

Re: 20 Mart - 3rd Workshop from SSI

Писане  Ludmil on Пет Мар 21, 2014 2:32 pm


Ludmil
Moderador
Moderador

Mensajes : 185
Fecha de inscripción : 09.12.2012
Edad : 60
Localización : Bulgaria

http://www.hhostop.com, www.denthelp.ccom

Върнете се в началото Go down

Re: 20 Mart - 3rd Workshop from SSI

Писане  gegencho on Съб Мар 22, 2014 12:12 am

Хе, благодаря! Това ми оправи настроението за целият ден Smile

Мисля, че вече ясно прозира квалификацията на Кеше по въпросите, които не е изучавал никога. Сега ще разясня какво стои зад целия този "GANS" фарс. Аз бях споменал, че още като ученик сериозно съм се занимавал с електрохимични експерименти. Основни участници в тях бяха медта и желязото, по малко оловото и манганът (от редукторната смес в батерийките едно време), хромът, никелът, цинкът. Това което виждаме на видеото, е построяване на много ниско ефективен галваничен елемент с електроди мед - мед+меден оксид. Няма да използвам названието 'наноматериал', защото наноматериалните свойства нямат нищо общо с това, което се случва, и с описаните по-долу процеси, а получаването на медният оксид си е класически окислително корозионен процес, както се вижда и от действията във всичките филмчета за получаването му. Само като забележка, парчетата от PET-бутилки във ваните могат да се икономисат, с учудване ще установите че резултатите ще бъдат абсолютно същите. Но това е тема за друг разговор.

Чистата мед и медта, покрита с меден оксид имат различен електрохимичен потенциал спрямо водородът, затова във воден електролит те се поляризират различно и между тях възниква ЕДС. В резултат между натриевият хлорид (солта, електролитът) в разтворът и медният оксид протича слаба реакция (вътрешна електролиза в галваничен елемент), водеща до получаване на комплексното съединение CuCl.CuOH.(nH20), просто казано мономеден хлорид-хидроксид-хидрат. Любопитното при електролитното химическо окисление на мед, с което аз се сблъсках (и както по-късно прочетох, че и други са изследвали подробно) е, че при него медта образува едновалентни соли. В нашият случай от видеото реакцията е много слаба и неикономична, съединението се получава в малки количества и остава в разтвора като колоид - не се утаява, а ако опитате да го филтрирате, минава през повечето филтри. На видеото ясно се вижда ефектът на Тиндал, специфичното разсейване на светлината в колоид от фенерчето.

Не виждам защо за този колоид, който е добре известен и изучен, трябва да се използува абревиатурата GANS в която при това е вложен някакъв друг смисъл (както се дочува от коментарите на видеото). Вътре няма въгледвуокис, няма и от къде да се вземе. Малко натриева основа към разтвора ще спомогне да се утаи мономеден хидроксид, зеленикавосинкава утайка (която при престояване става жълтеникава поради частична редукция), която може да се филтрира и по този начин да се отдели от солта в разтвора. След което може да се промие, и да се разтвори отново в солна киселина (използването на азотна киселина води до окисление на медта от едновалентно в двувалентно състояние в случая). Отново се получава предимно мономеден хлорид, който бързо се хидролизира. Изпаряването и концентрирането на разтвора води до зеленикав гел, който всички виждаме в патента на Кеше на една цветна снимка, в която го държи на ръката си Smile Но всичките химически реакции, в които това вещество участва, сочат сол на медта, не GANS. Изобщо, в неорганичната химия синьо-зеленият цвят имат солите основно на медта, никела, кобалта, желязото, и наличието му трябва веднага да заостри вниманието. Никел и кобалт в случя няма от къде да се вземат, остава обичайният заподозрян - медта. Това се доказва лесно с характерните и реакции. Този анализ е достъпен за всеки имащ нужното любопитство и сръчност, ако има интерес мога да дам повече информация.

Всеки може да го провери, ако оптимизира установката така, както аз на времето правех, за да получи бързо и лесно по-голямо количество. Взема се чист меден електрод, и втори електрод - от графит или желязо, няма значение. Поставят се в разтвор на готварска сол, и се пуска ниско напрежение между тях така, че медният електрод да е към положителният полюс на източника. Така към него ще се насочат хлорните йони от електролита. В резултат разтворът около медта бързо се насища с мономеден хлорид. Около другият електрод пространството се насища с натриева основа, продукт от електролизата на солта. Тъй като двете области не са разделени с някаква диафрагма, те постепенно се смесват и в резултат се получава утайка с продукт основно мономеден хидроксид. При по-силен ток или по-продължително време на електролизата утайката придобива жълтеникав цвят, поради частично разлагане до димеден оксид. Ако филтрирате утайката и я загреете до висока температура, тя се превръща изцяло в димеден оксид - един от първите полупроводници, с които си е имало работа човечеството, заедно със селена. Ако обаче я разтворите в солна киселина, получава се разтвор на мономеден хлорид, който бързо се хидролизира до същото състояние, което Кеше показва на филмчето, след което образува гел. Само дето по моя начин разполагате с много по-голямо количество от веществото, в практически чист вид.

На последното филмче виждаме този галваничен елемент да върти вентилатор. Там се забелязват и железни пластинки, които участват в елемента. Ако вместо тях се поставят цинкови, ще бъдат достатъчни една или две клетки само, за да се завърти вентилаторът. Но тук няма нищо учудващо, никакви плазми, просто класически галваничен елемент. Какво напрежение ще се получи от него може да се провери по справочниците за електрохимия, глава 'електроден потенциал'. Какъв ток ще даде зависи от вътрешното му съпротивление, което е функция на концентрация, температура, повърхност и чистота на електроди, контакт между клетките и много други.

Надявам се тези обяснения да хвърлят малко светлина по въпроса защо патентът на Кеше за улавянето на CO2 е бил отхвърлен.

gegencho

Mensajes : 114
Fecha de inscripción : 28.02.2013

Върнете се в началото Go down

Re: 20 Mart - 3rd Workshop from SSI

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите