ВАКУУМЪТ Е КАТО ЖЕНА, НУЖДАЕ СЕ ОТ ЛЮБОВ, ЧИСТИ ОТНОШЕНИЯ, ТЪРПЕНИЕ И РАЗБИРАНЕ

Go down

ВАКУУМЪТ Е КАТО ЖЕНА, НУЖДАЕ СЕ ОТ ЛЮБОВ, ЧИСТИ ОТНОШЕНИЯ, ТЪРПЕНИЕ И РАЗБИРАНЕ

Писане  ALCYONE on Вто Яну 15, 2013 8:44 amВАКУУМНИ ПОМПИ И ИЗПОМПВАНЕ


Вакуумните помпи се използват за намаляване налягането в затворен съд или система. За нисък и среден вакуум (760 до 10^-3 Torr), помпа за нисък се свързва директно към съда, който се евакуира. За висок вакуум (10^-3 до 10^-8 Torr), помпа за нисък вакуум се свързва серийно преди други видове помпи, които са предназначени за получаване на висок вакуум.

Най-популярните вакуумни помпи за нисък вакуум са мембраната и ротационната помпи. Мембранните помпи имат ниска скорост на евакуиране, но те произвеждат сухи вакуумни условия, без обратен поток на маслени пари обратно в съда който се изпомпва. Ротационните помпи може да имат много висока скорост на изпомпване, но техните маслени изпарения могат да се разпространят ако не са уловени към системата и да кондензират по стените й. След това, няма начин да се достигне висок вакуум. Трябва почистване на стените с разтворители и ултразвук. Не забравяйте, че всички вакуумни повърхности и елементи трябва да бъдат чисти от масла, включително и такива от ръцете ви. Използвайте чисти памучни или пластмасови ръкавици.

Най-често използваните високо вакуумни помпи са: турбо молекулярна (суха) и маслена дифузионна помпи. Има и други йонни и сорбционни помпи, използвани обикновено за ултра висок вакуум до 10 ^ -12 мбара. Високо вакуумните помпи не може да стартират от атмосферното налягане. Те се нуждаят от предварителна нисковакуумна помпа, свързана към нейния изход. Освен това, помпа работеща с масло (което е специално), трябва да има един маслоуловител между помпата и камерата, който се нарича уловка. Това е един елемент през който може да се помпи, но оптически е непрозрачен за маслените пари. Това се прави с медни пластини заварени към медна тръба, през която циркулира студена вода, а по-добре втечнен въздух. Маслените пари се втечняван като си удрят в охладените пластини и капят обратно в помпата.
турбомолекулярна вакуумна помпа


Скоростта на изпомпване на обема зависи не само от скоростта на помпите, но от диаметъра и дължината на изпомпващия тракт. Ако измервате вакуума в близост до помпата, това не е налягането в съда, той може да бъде една степен (десет пъти) или повече по-нисък (по-лош).

Преди да спрете помпите, трябва да прекъснете връзката с вакуумния обем. Има два вида вакуум вентили: с еластично (гумено) уплътнение и с метално (обикновено мек обезгазен меден пръстен) уплътнение за ултра висок вакуум. По същия начин се херметизират всички други разглобяващи се елементи от камерата. Гумените уплътнения се наричат "О-ринг". Преди да монтирате елемента с О-ринг, трябва да го намажете с "високо акуумна силиконова грес", защото външната повърхност на един сух О-ринг е под въздействието на атмосферния кислород и се нацепва с невидими радиални процепи, които ще увеличат натичането на атмосферата във вакуумния обем.

За да се запази дълго време добър вакуум, всички замърсявания от вода трябва да бъдат отстранени. Водата обикновено се адсорбира по стените и можете да намалите времето за изпомпване чрез нагряване на камерата отвън. От 100 до 120 градуса по Целзий са добра температура. Гумените О-пръстени издържат на това. Има специални гъвкави и изолирани нагреватели за тази цел, с които се обвиват някои метални части, а отгоре се поставя алуминиево фолио около целата камера, което ще отразява обратно топлината и ще оеднаквява температурата.

Времето за изпомпване зависи от разликата в скоростта на изпомпване, която зависи от съпротивлението на изпомпващия тракт и от натичането на газ от стените, което пък зависи от чистотата на стената и колко дълго време обемът е бил оставен на атмосферното налягане. Да не забравяме и теча от монтираните елементи, които имате. За добър вакуум ще трябва да изчакате една нощ или няколко дни.


Мога да кажа:

Вакуумът е като жена. Нуждае се от любов, чисти отношения, търпение и разбиране.

инж. Тодор Дончев

ALCYONE
Moderador
Moderador

Mensajes : 226
Fecha de inscripción : 07.10.2012
Localización : Palma de Mallorca

http://blogzaserioznihora.blogspot.com.es/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите