БАЗИСНИ ЗНАНИЯ ЗА ВАКУУМА, НЕОБХОДИМИ ЗА ДА ПОСТРОИМ РЕАКТОРА НА М.Т.КЕШЕ, ДАДЕНИ ОТ инж.ТОДОР ДОНЧЕВ

Go down

БАЗИСНИ ЗНАНИЯ ЗА ВАКУУМА, НЕОБХОДИМИ ЗА ДА ПОСТРОИМ РЕАКТОРА НА М.Т.КЕШЕ, ДАДЕНИ ОТ инж.ТОДОР ДОНЧЕВ

Писане  ALCYONE on Пет Яну 11, 2013 10:41 pmКакво е вакуум ?


За да построим генератор на Keshe, много от нас се нуждаят от някои основни познания за вакуум. Какво е вакуум в нашия случай, как може да се генерира, как може да се запази за по-дълго време в затворен контейнер, как да се херметизира контейнера и на други подобни въпроси ще трябва да имаме отговор.

Ако напишете "vaccum" във Wiki, няма да разберете много. Има толкова много обяснения, вариации, цитирания. За хора като нас, които не са специалисти в областта е трудно да извлекат правилните познания, от които се нуждаем. Така че, позволете ми, ще се опитам да разровя тази област и да обясня въпросите, поставени по-горе с общи думи и прости изречения. Вашите въпроси към мен са добре дошли


Първи въпрос:


Какво е вакуум в нашия случай?


Просто си представете прозрачен затворен контейнер, пълен с въздух като този извън него. Нека да видим какво има вътре. Има молекули азот-78%, кислород-21%, аргон-0.93%, въглероден двуокис-0.035% и още по-малко неон, хелий, метан, криптон, водород, както и много други компоненти, в резултат на човешката дейност: като азотни окиси, серни окиси, можем да споменем прах, растителни спори, вируси и др.

Но по-важно за създаването на добър вакуум е да се премахнат водните пари, те много трудно се отстраняват от контейнера, защото са полепнали по стените на съда и непрекъснато ще влошават вакуума след спиране на изпомпването.

В този смисъл можем да определим:


Пълният вакуум е пространство свободно от споменатите по-горе газообразни вещества, а вакуум в общия случай е място с намалено налягане на газа, в сравнение с налягането на земната атмосфера около нас.И ето сега възниква въпросът:

Какво е налягане на газ?За да се контролират условията на вакуум в Keшe генератора, е важно да се разбере какво е и как се измерва налягането на газа.

Налягане е сила, която е приложена към стените на тяло, в нашия случай към външните и вътрешните стени на контейнера на генератора. Налягането на газа се формира от газовите атоми и молекули, които непрекъснато се сблъскват със стените. Всички азотни молекули, които се сблъскват върху единица площ от стената за една секунда формират парциалното (частичното) налягане на азотните молекули. В същото време, кислородни молекули ще формират парциалното налягане на кислорода. Накрая всички присъстващи газови молекулни сблъсквания се сумират и това е общото налягане, който може да измерва и контролира.

Натискът ще зависи право пропорционално на съответните молекулни концентрации и средната на енергия, която те имат и оставят част от нея към атомите на стената по време на сблъсъците. Самата енергия от своя страна е пропорционална на температурата на газа. Така че, най-накрая: налягането на газа е сума от парциалните налягания на всичките видове присъстващи газови молекули, които са пропорционални на температурата на газа и на молекулните концентрации.

Газовите частици се движат праволинейно, докато се сблъскат с друга движеща се частица, като след това променят посоката си на движение. Пътят без сблъсък се нарича среден свободен пробег. Той е обрато пропорционален на броя на частиците в единица обем, както и на ефективното сечение за сблъсъка. Големи частици - голямо сечение.

Следната таблица изброява някои типични стойности за въздуха при различни налягания и при стайна температура.


[img] [/img]

Една полезна връзка за единиците налягане в случай на вакуум е:
1 Torr ~ 1 mmHg = 1.333 mbar или 1 mbar = 0.75 Torr


Как се измерва вакуум ?


В предишните тредове обяснихме елементарно какво е вакуум и какво е налянане на газ. Виж


http://forum.keshefoundation.org/showthread.php?1250-What-vacuum-is

http://forum.keshefoundation.org/showthread.php?1272-What-gas-pressure-isСега насочваме внимание към контрола на вакуума, респективно – налягането. За измерване в областта на ниския вакуум, където налягането е от атмосферното до 1 мбар, се използват механични вакуумметри. Ако не можете да намерите такъв, може да преработите един манометър за високо налягане. Отворете го. Вътре има една сплескана месингова тръба изкривена като част от обръч. Единият й край се свързва към измервания обем, а другият е затворен херметично и е свързан с показващата стрелка посредством гребен и зъбно колело. Ако налягането вътре е по-високо от външното, спиралата се разтваря. Ако налягането е по-ниско, т.е. имаме вакуумни условия, спиралата се свива – намалява диаметъра си. Тези движения се предават на стрелката и можем да отчитаме налягане, респективно вакуум. Колкото е по-голям диаметъра на уреда, толкова е по-чувствителен. Друга възможност е използване на пиезодатчик, резонансната честота на който се мени с налягането на газа.За измерване на Среден вакуум, който е в обхвата от налягания от 1 до 10-3 мбар и в който работят повечето вакуумни технологии, се използват термодвоични датчици и така наречените Пирани. Вътре има тънка волфрамова загрявана жичка със стабилизиран ток. Нейната температура зависи от концентрацията на газовете молекули и от средния им свободен пробег – ССП (виж трейда за налягане). Ако ССП е по-малък от радиуса на датчика, ще има охлаждане на жичката от газовите молекули. При термодвоичния датчик температурата се мери с финна термодвойка,а при Пирани-датчика - посредством измерване съпротивлението на жичката.За измерване на висок вакуум се използват датчици базирани на газов разряд. Един от тях се нарича Пенинг. Вътре има волфрамова или иридиева жичка загрявана до висока температура, така че да емитира електрони. Около нея има цилиндър от никелово фолио, за да колектира електроните. Едно аксиално магнитно поле спрямо анода и жичката се създава чрез външни магнити. По този начин пътят на електроните към анода става спирален и вероятнността да се сблъскат с газова молекула нараства многократно, съответно ще може да се мери по-висок вакуум. Всяка една йонизация повишава анодния ток. Много молекули – по- силен аноден ток – по-лош вакуум.

За повече информация напишете в Гугъл “Vacuum meters”.
Един комбиниран вакуум метър за Лош и Среден вакуум например има в:


http://www.thyracont.com/en/vd85/vd8__digital_compact_vacuum_meters/data_loggers/vd85/itemid_183.html


Автор: инж.Тодор ДончевALCYONE
Moderador
Moderador

Mensajes : 226
Fecha de inscripción : 07.10.2012
Localización : Palma de Mallorca

http://blogzaserioznihora.blogspot.com.es/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите